Bliv klogere på Piet Hein

By:

Kender du til danskeren Piet Hein?

Det burde du ellers, han var nemlig en – på den gode måde – særpræget personlighed, hvor man i ham fandt lige dele nysgerrig verdensperson, noget nær en forsker og videnskabsmand samt digter i samme person.

Allerede fra barnsben, hvor han blev født ind i en uddannet familie, der omgik berømte mennesker såsom Niels Bohr, blev han præget af videnskaben og fik påduttet et verdenssyn, der gjorde ham nysgerrig på sin egen tilværelse og de mennesker, han var iblandt, og den verden, han befandt sig i.

Selvom du måske ikke kender særligt meget til Piet Hein, endsige hans matematiske forskning eller slet og ret hans navn, så kender du med stor sandsynlighed hans berømte “Gruk”.

Hans Gruk er en slags betragtninger over livet, som han samlede sammen i små poetiske udladninger, der blev sendt ud i små sætninger.

Disse Gruk kunne man finde i alt fra ugeblade til diverse andre udgivelser, og de gik især deres sejrsgang herhjemme, hvor en ækvivalent til disse nok er de mindst lige så berømte Ga-Jol-citater på slikæskerne, som man stadig kan finde den dag i dag.

Faktisk endte han med at lave rundt regnet omkring 9000 af disse Gruk-digte i sin levetid, som spandt sig over 90 år, og flere af disse Gruk er oversat til diverse sprog, så de kunne begå sig i udlandet.

Men man skal i denne fortælling ikke glemme hans matematiske væsen, for han var blandt andet også kendt for at lave matematiske og geometriske figurer, hvilket prægede ham i en sådan grad, at han endte med at opfinde et brætspil baseret på geometriske figurer, som han døbte “Hex”.

Vidste du dog, at Piet Hein også er berømt for sine flag med sine superellipse-formede fod påsat det lige så kendte superæg?

Det gjorde du måske ikke, men du kan faktisk selv komme til at eje sådan et eksemplar, hvis du følger nedenstående link:

https://www.fangels.dk/maerker/piet-hein.html

Posted in: piet hein